مذاهب و خطبه ها

مختصری از مناقب حضرت علی رضی الله عنه

آوای سنت : پدرش ابوطالب بن عبدالمطلب بن هشام بن عبد مناف بن قریشی و مادرش: فاطمه بنت اسد بن هاشم بن عبد مناف قرشی می باشد. مادرش از سابقین الاولین بوده و از کسانی است که در هجرت به مدینه شرکت کرده است. و از افتخارات حضرت علی رضی الله عنه این است که هم از طرف پدر و مادر به قریش نسبت داده می شود و از نزدیکان پیامبر صلی الله علیه و سلم، فاطمه بنت اسد«مادر حضرت علی رضی الله عنه» از ایشان نگهداری کرده لذا بخاطر حق مادری عنایت زیادی به ایشان داشتند و در جاهای دیگر فرموده: او کمتر از یک مادر برای من نبوده است. فاطمه بنت اسد بعد از هجرت در مدینه وفات یافت و پیامبر صلی الله علیه و سلم بر او نماز میت خواند و از مواردی است که پیامبر صلی الله علیه و سلم اشک ریختند و در نمازی که بر او خواند فرمود:( خداوند تو را در قبال عنایت مادرانه ای که در حق من کردی پاداش خیر دهد، تو برای من بعد از مادرم بهترین خلق خدا بودی).

تولد حضرت علی رضی الله عنه
حضرت علی رضی الله عنه به قول اصح تواریخ در روز جمعه ده سال قبل از بعثت پیامبر صلی الله علیه و سلم در مکه متولد شد. مادرش او را حیدر نامید چون این اسم مترادف نام پدرش (أسد) بود و پدرش او را علی نامید. چون ابوطالب عیالمند بود رسول الله صلی الله علیه و سلم تقاضا کرد که علی در خانه ایشان بزرگ شود و این از افتخارات حضرت علی رضی الله عنه است که در خانه نبوت و محل نزول وحی زیر نظر پدر امت، بزرگ شده است. حضرت علی رضی الله عنه از شش سالگی تا پایان هجرت پیامبر صلی الله علیه و سلم نزد او ماند و حتی بعد از ازدواج با فاطمه رضی الله عنها، اتاقی به آخر اتاقهای زنان پیامبر اضافه شد و در آنجا اقامت گزیدند. اسلام حضرت علی رضی الله عنه بعد از اینکه پیامبر صلی الله علیه و سلم به نبوت مبعوث شد، روزی با خدیجه رضی الله عنها نماز می خواندند و حضرت علی رضی الله عنه نماز و سجده آنها که به ظاهر برای کسی نبود را دید. از آنها پرسید: برای چه کسی سجده می کنید؟ گفتند: برای خدایی که ما را آفریده و حضرت او را به اسلام دعوت کرد. حضرت علی رضی الله عنه چون در همه کارهایش با پدرش مشورت می کرد و برایش ثابت شده بود که رأی پدرش درست است به پیامبر صلی الله علیه و سلم گفت: با پدرم در این مورد مشورت می کنم و از خانه بیرون رفت اما در راه به این فکر کرد و گفت: خدایی که مرا بدون اجازه پدرم خلق کرد، من هم بدون اجازه پدرم به او ایمان می آورم و به خانه پیامبر صلی الله علیه و سلم برگشت و اسلام آورد. حضرت علی رضی الله عنه از لحاظ عقلی و همچنین بلاغت خیلی قوی بوده و بعد از کلام خدا و رسول خدا صلی الله علیه و سلم، بلیغ ترین سخنان، سخنان حضرت علی رضی الله عنه بوده است. فضائل حضرت علی رضی الله عنه تاریخ نویسان در بیان فضائل حضرت علی رضی الله عنه خیلی تأمل کرده اند، چون نمی خواستند شامل یکی از دو گروهی شوند که پیامبر صلی الله علیه و سلم درباره آن فرموده: « دو گروهند که در قیامت نابود می شوند، گروهی که حضرت علی رضی الله عنه را از حدی که هست پایین تر می آورند و گروهی که درباره حضرت علی رضی الله عنه غلو می کنند.

برخی از فضائل حضرت علی رضی الله عنه

– پیامبر صلی الله علیه و سلم می فرمایند: هیچ منافقی دوست دار علی نخواهد بود و هیچ مؤمنی کینه علی را در دل نگه نمی دارد.

– پیامبر صلی الله علیه و سلم می فرمایند: همانا خوشبخت کسی است که علی را دوست می دارد، چه در زندگی و چه بعد از وفاتش.

– حضرت علی رضی الله عنه تنها کسی بوده که در خانه نبوت و زیر نظر رسول الله صلی الله علیه و سلم و ام المؤمنین خدیجه رضی الله عنها رشد و نمو کرده و حساس ترین مرحله زندگی اش در خانه آنها بوده.

– از دیگر فضائل حضرت علی رضی الله عنه اتفاق خیبر می باشد: وقتی که چند بار به خیبر حمله شد ولی فتحی صورت نگرفت. پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند: « فردا پرچم را به دست کسی می دهم که توسط او خیبر فتح می شود و خدا او را دوست دارد و او هم خدا را دوست دارد» که در این موقع همه صحابه آرزوی امیر شدن را داشتند اما پیامبر صلی الله علیه و سلم پرچم را بدست حضرت علی رضی الله عنه داد.

– هم داماد پیامبر صلی الله علیه و سلم بود و هم داماد دختر پیامبر صلی الله علیه و سلم بود.

وزیر اول سه خلیفه راشد بوده است و در اموری بوده که بدون رأی حضرت علی رضی الله عنه اقدام به انجام کاری نکرده اند و یا در بعضی موارد نظر اکثریت بر چیزی بوده و رأی حضرت علی رضی الله عنه بر چیز دیگری ولی به رأی حضرت علی رضی الله عنه عمل شده که ثابت شده این رأی بهتر نیز بود

– بر فضل ایشان کافی است که رسول الله صلی الله علیه وسلم می فرماید {لا  یحبک الا مومن ولا یبغضک الا منافق} متفق علیه . یعنی: کسیکه تو را دوست داشته باشد مؤمن است وبه جز منافق کسی از تو متنفر نیست .

– در صحیح بخاری باب مناقب علی رضی الله عنه آمده است:

– قَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه وسلم لِعَلِیٍّ: «أَنْتَ مِنِّی وَأَنَا مِنْکَ». وَقَالَ عُمَرُ تُوُفِّیَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم وَهْوَ عَنْهُ رَاضٍ. یعنی: «نبی صلی الله علیه وسلم به علی فرمودند: تو از من هستی و من از تو هستم. و عمر گفت: رسول الله صلی الله علیه وسلم وفات کردند در حالیکه از علی بن ابی طالب راضی بودند».

و نیز در صحیح مسلم باب فضایل صحابه آمده است:

– حدّثنا یَحْیَی بْنُ یَحْیَی التّمِیمِیّ وَأَبُو جَعْفَرٍ، مُحَمّدُ بْنُ الصّبّاحِ وَعُبَیْدُ اللّهِ الْقَوَارِیرِیّ وَسُرَیْجُ بْنُ یُونُسَ. کُلّهُمْ عَنْ یُوسُفَ بْنِ الْمَاجِشُونِ (وَاللّفْظُ لاِبْنِ الصّبّاحِ). حَدّثَنَا یُوسُفُ، أَبُو سَلَمَهَ الْمَاجِشُونُ. حَدّثَنَا مُحَمّدُ بْنُ الْمُنْکَدِرِ عَنْ سَعِیدِ بْنِ الْمُسَیّبِ، عَنْ عَامِرِ بْنِ سَعْدِ بْنِ أَبِی وَقّاصٍ، عَنْ أَبِیهِ، قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلی الله علیه وسلم لِعَلِیَ: «أَنْتَ مِنّی بِمَنْزِلَهِ هَارُونَ مِنْ مُوسَی. إِلاّ أَنّهُ لاَ نَبِیَّ بَعْدِی». (صحیح مسلم لأبی الحسین مسلم بن الحجاج النیسابوری، کتاب فضائل الصحابه رضی الله عنهم، باب من فضائل علیّ بن أبی طالب رضی الله عنه).

«از سعد بن ابی وقاص روایت شده که گفت: رسول الله صلی الله علیه وسلم به علی فرمودند: تو نسبت به من به منزله هارون به موسی هستی إلا اینکه بعد از من نبی ای نخواهد بود».

 

برچسب ها

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن