اهل سنت ایرانشخصیت ها و گروه ها

ضرورت تقویت روحیه انتقاد پذیری

تأملی بر واکنش جامعةالمصطفی‌العالمیة دربارهٔ سخنان شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید

آوای سنت : پس‌از سخنان خیرخواهانهٔ شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید حفظه‌الله دربارهٔ پاره‌ای‌از برنامه‌های منافی وحدت جامعهالمصطفی‌العالمیه، روابط عمومی این نهادِ مذهبی، علیه سخنان ایشان واکنش نشان داد و مولانا عبدالحمید را متهم به سوءاستفاده از حوادث اخیر کرد که به اختلافات مذهبی دامن می‌زند.

بنده مثل بسیاری از کسانی که دلی در گروِ مسائل مذهبی دارند و دلشان برای آیندهٔ ایران می‌تپد، منتظر واکنش عادلانه و انتقادپذیر جامعهالمصطفی‌العالمیه بودم، اما برخلاف انتظار بنده و بسیاری از فعالان رسانه، روابط عمومی جامعهالمصطفی‌العالمیه، با واکنشی دور از جایگاه جهانی‌اش با این مسئله برخورد کرد. چنان‌که همهٔ ما واقف‌ایم، انتقاد سازنده از سوی انسان‌های فرهیخته، به استحکام نهادها و شناخت حق و حقیقت کمک شایانی می‌کند و نقش سازنده‌ای در بقای آن‌ها نیز دارد. ازهمین‌رو، امام عدل و آزادگی امیر مؤمنان عمر فاروق رضی‌الله‌عنه می‌فرماید: «محبوب‌ترین دوستانم کسانی‌اند که عیب‌هایم را به من بنمایانند.»
شاعر حماسی عرب نیز گفته‌است: «وَفِی العِتابِ حیاهٌ بَیْنَ الأقوام»؛ رمز بقای احزاب و توده‌ها، در نقد و گلایه‌های دوستانه نهفته است.

بزرگان جامعهالمصطفی حتما در جریان هستند وقتی که استقبال از پیشنهادات و انتقادات در مذاهب و شریعت‌های پیشین _به‌ویژه مسیحیت_ فروبسته یا ضعیف شد، ماهیت‌شان نیز از بین‌رفت و طعمهٔ تحریف و دست‌برد و تأویلات مضحکه‌آمیزِ افراطی‌ها شدند و در بطن و متن باورهایشان، خارهایی رویید که به شکل جنگل‌های انبوه و وحشت‌ناک آنان را فراگرفته و به‌تدریج تعالیم گذشته و چهرهٔ راستین‌شان را پوشانید‌. ازهمین‌رو، شریعت اسلام حکیمانه باب انتقاد را گشود تا به بیماری‌های خردسوزِ گذشتگان دچار نیاید، چنان‌که فاروق اعظم رضی‌الله‌عنه می‌فرمود: «لا خَیْرَ فِیْهِم إنْ لَمْ یَقُولُوها لَنا، وَلا خَیْرَ فِینا إنْ لَمْ نَقْبَلْ»؛ اگر مردم واقعیت را به ما نگویند، هیچ خیری در آنان نیست و اگر ما نیز [انتقادهای] آنان را [با گشاده‌رویی و سعهٔ صدر]نپذیریم، بدتر از ما چه کسی خواهد بود!(کتاب الخراج امام ابویوسف ص۷۰).

آن‌چه بسیار بدیهی‌ست، این‌که شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید حفظه‌الله از زبده‌ترین، برجسته‌ترین و پرنفوذترین، نیروهای فکری، علمی، اصلاحی و آشنا به تحولات ایران و جهان است که با هوشیاری و کیاست و تجربه‌اش، همواره در راه پاسداری از ارزش‌های انسانی و اسلامی این مرزوبوم از جان و مال مایه گذاشته‌است و نقش سازنده و پویایی در ایجاد امنیت ایران اسلامی ایفا کرده‌است. لذا از دست‌اندرکاران جامعهالمصطفی‌العالمیه تقاضاست که اندکی واقع‌بینانه‌تر به سخنان ناصحانهٔ مولانا عبدالحمید بیندیشند و به حکم منطق و روح حقیقت‌خواهِ عالمانه‌شان، در برابر حقایق و واقعیت‌ها از خود خضوع بیشتری نشان دهند، باشد که افق‌های روشن‌تری فراروی مردمان واقع‌بین و فرهنگ‌دوست این دیار گشوده شود.

نویسنده : ولی‌ الله رفیعی، گلستان_گالیکش
منبع:کانال شخصی نویسنده

برچسب ها

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن